Når du skal vælge varmekilde
Alle boliger og arbejdspladser skal have en form for varmekilde. Desuden skal der også gerne være varmt vand i hanerne.
Denne varme skal jo komme et sted fra. I denne meget miljøbevidste tid gøres der mange anstrengelser for, at de varmekilder, der er på markedet er så miljøvenlige som overhovedet muligt.
Hvilken form for varmekilde, du vælger til din bolig eller til din erhvervsbygning, kan afhænge af forskellige faktorer. Men tænker du i bæredygtighed, så har Varmekilder.dk nogle gode bud på, hvilke du har at vælge imellem.
Det kunne være jordvarme
For at du kan vælge jordvarme som din kommende varmekilde, skal du kunne svare ja til følgende:
Har du et stort og velisoleret hus med en pænt stor have til? Ligger dit hus i et landligt område eller på landet? Har du mulighed for at finansiere et anlæg?
Blev det til tre gange ja, så kan du roligt fortsætte din research i forhold til jordvarme.
Jordvarme er en meget bæredygtig form for varmekilde, da der opvarmes med hjælp af jordens naturlige temperatur, som så forstærkes via den væske, der løber i jordslangerne. Jorden hverken beskadiges, udnyttes eller drænes for vigtige stoffer, hvis du installerer et jordvarmeanlæg i huset og i haven.
Det kunne være et træpillefyr
Et træpillefyr er bæredygtigt, fordi det brænder ved hjælp af træpiller, hvilket er et 100 % naturligt produkt. Der tages ikke nogen resurser fra naturen, og så længe der fortsat vokser flere træer, kan en træpilleovn fungere.
Træpillefyret er en varmekilde, som er både grøn og billig. Det er tilmed et ret effektivt fyr, som sagtens kan opvarme et større hus og et ret stort lokale.
Denne form for varmekilde er nemt at håndtere. Fyret skal bare fyldes op med piller, så tager det selv det, som skal bruges for at holde en jævnt temperatur. Det kører fint både om natten, og når du er på arbejde. Det kræver ikke så meget arbejde at passe sådan et fyr.
Det kunne være et gasfyr
Et moderne gasfyr kører også stabilt og jævnt. Det kører på naturgas, hvilket er et naturligt forekommende fossilt brændstof.
Naturgas er mindre skadeligt en flere andre fossile brændstoffer.
Gasfyret er meget effektiv som varmekilde.
Det kunne være en biopejs
Biopejse er blevet meget populære. Nok mere som hyggefaktor end som en egentlig varmekilde.
En biopejs af en vis størrelse kan godt bidrage lidt til den samlede temperatur i rummet, men den er langt fra stærk og effektiv nok som varmekilde, at den kan klare opvarmningen alene.
Pejsen brænder bioethanol, som er et naturprodukt. Derfor er pejsen også med her blandt de øvrige miljøvenlige varmekilder.
Brug biopejsen som en god kilde til hygge og lidt ekstra lunhed i rummet.
Vælg en velegnet varmekilde
Når du skal vælge varmekilde, så vælg en, der passer til rummets eller husets størrelse. Vælg også en, som passer til det niveau af pasning, som du mener at rimeligt i forhold til en varmekilde.
Find så ud af, om dit bolig er velegnet til netop den type varmekilde. Til sidst kan du gå lidt mere målrettet til værks, når selve uniten skal vælges og senere installeres.
En miljøvenlig varmekilde er vejen frem.