Prøv et nyt instrument og få et bredere blik ind i musikkulturens verden

Musik er en populær størrelse i alle dele af verden og har været det i mange tusind år tilbage i tiden. Musik er nemlig en helt særlig størrelse, og undersøgelser peger blandt andet på, at vi med musik kan kommunikere følelser og sindsstemninger på tværs af kulturer og sprog. Musikken er altså et universelt sprog, på trods af, at vi i forskellige dele af verden har forskellige musikkulturer.

Mange musikinteresserede vælger at lære at spille på instrumenter som klaver, guitar eller trommer. Sådanne instrumenter er interessante, fordi de er alsidige og indgår på tværs af mange genrer. Vil du gerne dykke dybere ned i, hvad musik kan, og få et bredere perspektiv på musikkultur generelt, kan det være en idé at prøve at kaste sig ud i et anderledes og mindre typisk instrument. Nedenfor kan du se eksempler på sådanne instrumenter og læse mere om instrumenterne hver især.

Mundharmonika

Vil du gerne give dig i kast med et nyt og lidt anderledes instrument, kan en mundharmonika være et godt valg. For selvom mundharmonikaen måske ikke er det første instrument, man kommer til at tænke på, så er der tale om et helt og aldeles fantastisk instrument, som kan bruges på mange forskellige måder – hvis man altså evner at spille på det.

Mundharmonikaen har særligt været anvendt indenfor genrerne country og blues, hvor den tilfører en helt unik stemning, som ikke kan erstattes af andre instrumenter. Men mundharmonikaen har også været anvendt i rock og pop, hvor den også kan tilføre noget helt særligt til musikken.

En mundharmonika kan være et udfordrende instrument at have med at gøre, for ligeså fantastisk det kan lyde, når Bob Dylan slår en tone an på sin mundharmonika, ligeså forfærdeligt kan det lyde, hvis en uerfaren mundharmonikaspiller får instrumentet mellem læberne. Det kan derfor kræve øvelse at komme i gang, men er man først i gang, er der også masser af belønning at komme efter.

Banjo

Som nævnt vælger mange guitaren, når de først skal lære at spille på et instrument. Guitaren er et alsidigt instrument, som indgår i mange genrer, så det er ikke svært at forstå hvorfor. Men kunne du tænke dig at vælge et mere originalt og unikt instrument, kan du eksempelvis vælge banjoen, som på visse områder kan minde om guitaren, men som alligevel er helt sin egen. Banjoen anvendes især indenfor countrymusik, men der findes flere typer af banjoer og flere måder at spille banjo på, og instrumentet kan således også anvendes indenfor andre genrer.

Trompet

Trompeten er et klassisk instrument, men alligevel et relativt få vælger at kaste sig ud i. Sammenholdt med de øvrige instrumenter på denne liste, kan der for mange måske også være tale om et lidt mere udfordrende instrument.

Trompeten kan dog være interessant, netop fordi der er tale om et klassisk instrument, som også optræder på tværs af genrer, og som har været brugt på et væld af måder i tidens løb.