Sådan finder du rav

Rav er et begreb, der bruges til at beskrive fossiliseret harpiks fra gamle planter. Det kan findes i mange dele af verden, men det er mest almindeligt udvundet fra strande og klipper nær Danmark. Rav har eksisteret i millioner af år, så der er masser af muligheder for at finde det! Denne guide vil hjælpe dig med at identificere rav og vise dig, hvordan du bruger nogle værktøjer, der kan gøre din søgning lettere.

Hvor kan man finde rav?

Rav kan faktisk findes overalt. Men der er især størst chance for at finde rav i skove og åer, langs den danske vestkyst. Især efter uvejr, hvor bølgerne er gået højt, er der størst chance for, at der er skyllet rav op på land. Der er også en lille sø vest for Hirtshals, hvor ravmassen løber ud i den nærliggende bæk. Dette område har fået tilnavnet “ravdalen”, fordi der var stor chance for at finde rav netop her.

Hvilke værktøj kan hjælpe?

Der findes flere forskellige værktøjer, som kan hjælpe én med at finde rav. Rav kan nemlig godt lige en almindelig sten, og hvis et ikke skiller sig ud fra mængden, kan man hurtigt overse ægte rav, der ligger. Derfor kan man købe udstyr, som kan gøre ravjagten lidt sjovere.

Der findes en ravkese, som er en slags si, hvor man kan sortere sten i vandkanten eller i vandet. Det gør det nemmere, at få fat i rav, selv de sværreste steder. Hvis du ikke har tænkt dig at lede i vand, så er det også ideelt med en ravlygte. En kraftig ravlygte får rav til at lyse op, som gør et nemmere at få øje på ægte rav. Der er et værktøj, som både kan bruges af voksne, men særdeles også af børn. Ravlygten bør dog kun bruges i daggry eller i total mørke, for den mest optimale effekt.

Identificer ægte rav

Når du har fundet rav, så vil man gerne vide, om det nu er ægte rav. Rav forveksles ofte med sten eller plastikstykker, så inden man tager på ravjagt, så er det altså vigtigt at vide, hvordan man kan identificere ægte rav. Heldigvis er der nogle tips.

Slå rav på tanden

Hvis du slår ægte rav mod din tand, så vil der lyde en hul lyd, og ikke en “kling” lyd, som hvis det var en almindelig sten.

Brænd den

Det lyder voldsomt, men det behøver det ikke at være. Hvis du har en lighter i nærheden, så kan du lige så stille, prøve at varme/brænde ravet let op. Hvis der opstår en duft af gran og træer, så er det med sikkerhed rav, du har fundet.

Kan den flyde?

Et andet trick, du kan prøve, for at tjekke om det er ægte rav, er at se, om den kan flyde. Du tager et glas, fylder det med vand. Putter ravstykket i. Flyder det i overfladen, så er det rav, synker det til bunds, er det en sten eller eventuel et stykke plastik.