Sådan bliver du veganer

Har du overvejet at blive veganer og vil du gerne vide, hvordan du bedst komme i gang? Det kan være svært at overskue det hele i starten, så vi har lavet en lille artikel til, hvordan du kommer godt i gang med at blive veganer.

Tag én ændring ad gangen

I de fleste tilfælde fungerer det ikke at tage en kold tyrker og ændre vaner komplet fra den ene dag til den anden. Det er derfor en god idé at tage én ændring ad gangen, så overgangen føles helt naturlig. Det er meget vigtigt, at du gør det hele i dit eget tempo, så du også holder ved.

Vi anbefaler, at du i første omgang begynder med at lære om veganisme, så du er forberedt og kyndig, når du begynder din livsstilsændring. Det handler om at lære, hvordan du får den optimale næring på en plantebaseret kost, hvordan du spotter mindre åbenlyse ingredienser, der stammer fra dyr samt finde veganske produkter i dit lokale supermarked.

Næste skridt er så at begynde at tilføje, inden du fjerner. Begynd gerne med at tilføje mere fuldkorn, bønner, bælgfrugter, nødder og tofu i din kost. Det handler om at lære, hvordan du tilbereder og opbevarer de nye ingredienser.

Når du er blevet mere komfortabel med de nye ingredienser, kan du begynde at fjerne de mest åbenlyse animalske produkter fra din kost. Det kan f.eks. være kød, fisk og fjerkræ, æg og mejeriprodukter og inkluder så flere plantebaserede proteinkilder. Langsomt kan du så fjerne flere og flere animalske produkter fra din kost, indtil du er 100 % veganer.

Skift til veganske produkter

Kosten er den største og for mange også den sværeste ændring i forhold til at få en vegansk livsstil. Man skal nemlig pludselig tænke på en helt anden måde, købe anden mad og lave mad på en anden måde.

Det er lidt lettere at skifte alle andre produkter end lige netop mad ud. Det er nemlig ikke kun mad, der kan indeholde ingredienser, som er forbudt, når man er veganer. Det er faktisk også helt almindelige produkter som f.eks. hårprodukter, stylingsprodukter, hudplejeprodukter og makeup. Du kan derfor godt begynde med at kigge skabene igennem og se, om du bruger nogle produkter, der ikke er veganske at skifte dem ud med det samme. Det handler altså om at skifte til alt fra vegansk shampoo til vegansk håndsæbe – og selvfølgelig holde dig fra alle brands og produkter, der er testet på dyr eller ikke lever op til dyrevelfærdskravene.