Kan det betale sig at bruge en bedemand?

I Danmark har vi tradition for at bruge en bedemand, når vi skal have hjælp til at planlægge en begravelse eller bisættelse, efter vi har mistet en nær slægtning.

Men bedemanden er ikke noget, som er finansieret over skatten eller som regeringen på anden vis stiller til rådighed. Der er tale om et valg, da det ikke er lovpligtigt at anvende en bedemand til at hjælpe med at planlægge begravelsen og forhold omkring den.

Heldigvis er det ofte sådan, at den afdøde efterlader sig nogle penge, der bl.a. kan gå til at dække bedemandens salær, som ofte er på 10-14.000 kroner for forløbet. Og efterlader afdøde sig slet ingen ting, kan man faktisk søge om begravelseshjælp hos det offentlige, hvormed man kan få støtte til det økonomiske aspekt. Denne begravelseshjælp er dog ikke garanteret, da den afgøres på grundlag af afdødes formue m.m.

Men kan det betale sig at kontakte den professionelle hjælper? Vi har spurgt vores egen lokale bedemand i Grindsted, som mener, at svaret er ja.

Din bedemand frigiver dine ressourcer

Når du samarbejder med en bedemand om planlægningen af begravelsen eller bisættelsen, har du professionel hjælp til din rådighed. At planlægge det sidste farvel handler nemlig om mere end at blot tale med kirken og graveren. Der ska vælges kiste eller urne, bookes bil til rustvognskørsel, flyttes blomster og kranse fra den kirkelige ceremoni til gravpladsen, kontaktes lokalavis for indrykning af dødsannonce, afklares forhold ift. Min Sidst Vilje eller tilsvarende, sørge for ligklæder og meget mere.

Alt dette er opgaver, som den almindelige borger ville have svært ved at klare selv – elelr bruge mange ressourcer på at skulle finde folk, der kunne løse. Og netop ressourcer er ikke det man har mest af, når man har mistet en kær fra familien eller vennekredsen. Derfor er det klart at anbefale, at man gør brug af hjælpen og i stedet bruger sin energi på at bearbejde sorgen sammen med sin øvrige familie. På den måde kommer man bedst igennem hele forløbet og får sikret en værdig afsked for den nu desværre afdøde.