Jeg er i familie med en livsnyder

Det er svært nok at håndtere en elsket persons misbrug, men det er endnu sværere, når du ikke ved, hvordan du skal klare det. Du føler måske, at du er helt alene om det, men det er du ikke. Denne guide er her for at hjælpe dig gennem de hårde tider og tilbyde dig støtte. Vi vil diskutere de forskellige faser af sorg, som du kan gå igennem, samt nogle nyttige håndteringsmekanismer. Vi håber, at denne vejledning vil give dig lidt lindring og trøst.

Det første, du skal forstå, er, at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at sørge på. Du vil gå igennem forskellige faser på forskellige tidspunkter, og der er ingen fast tidsgrænse for sorg. Det vigtigste er at give dig selv lov til at føle det, du føler. Lad være med at lukke dine følelser inde i dig selv, for det vil kun gøre tingene værre i det lange løb. Her er nogle af de almindelige faser af sorg:

Benægtelse: Dette er ofte den første fase, som folk går igennem. Du vil måske ikke tro på, at din elskede har et problem med alkohol, og du prøver måske at ignorere tegnene. Denne fase kan vare et stykke tid, men det er vigtigt til sidst at se virkeligheden i øjnene.

Vrede: Når du endelig accepterer, at din elskede har et problem med alkohol, kan du blive vred. Dette er en naturlig reaktion og er helt normalt. Du kan føle, at du har lyst til at slå ud efter din elskede eller give ham/hende skylden for alting.

Forhandlinger: Når du har været igennem de to første faser, begynder du måske at forhandle med dig selv. Du kan forsøge at indgå aftaler for at få misbruget til at forsvinde.

Depression: Denne fase kan være meget vanskelig, og det er almindeligt at føle sig trist, ensom og hjælpeløs. Du har måske ikke lyst til at komme ud af sengen eller gøre noget andet. Det er vigtigt at huske, at disse følelser er normale og midlertidige.

Accept: Til sidst vil du acceptere situationen og begynde at komme videre med dit liv. Det er en sund reaktion, som giver dig mulighed for at leve i nuet i stedet for at dvæle ved fortiden eller bekymre dig om, hvad der kan ske i fremtiden.

Pårørende til alkoholiker kan heldigvis få hjælp på forskellige måder, og du har altid mulighed for at kontakte rådgivning.