Creoler – smykket der passer til alt

Creoler er meget populære øreringe, der har form som en cirkel eller halvcirkel. Med et stilrent og tidløst design passer smykkerne til enhver begivenhed, og kan tilføjes som et finishing touch eller parres med flere forskellige smykker.

Måske har du set dem rundt omkring, måske ønsker du selv nogle, eller måske er du umiddelbart ikke interesseret, men med deres klassiske og tidløse design kan vi ikke komme udenom, at de klassiske øreringe er kommet for at blive.

Hoops, loops, creoler – kært barn har mange navne

Creoler har haft mange navne gennem tiden, men fælles for alle er at de kendetegner creolernes klassiske look: runde, typisk med en tynd metalring som kant. Øreringene fås i alle størrelser, og på trods af at detaljegraden og materialet kan variere, er de altid runde, hvilket resulterer i dets mange navne, såsom hoops og loops.

De ældste creolske øreringe fundet, er omkring 8000 år gammel og kommer fra Mongoliet, og var dekoreret med jadesten. Man mener at folket der eksisterede dengang, betragtede de runde øreringe som et tegn på fertilitet eller et statussymbol for velstand.

Creoler blev originalt båret af mænd, især søfarende, fiskere og pirater, og for det meste kun i venstre øre. Deres initialer blev indgraveret i øreringene der var lavet af ægte guld; årsagen bag al dette er morbid. Hvis sømanden døde til søs, kunne hans krop identificeres ved hjælp af den creolske ørering. Det at øreringen var skabt af guld havde et andet formål: det garanterede sømanden en kristen begravelse, da guldet fra creolen ville være betaling for begravelsen. Dermed blev creolerne en forsikring i tilfælde af død på havet.

Øreringene var også ufatteligt populære blandt portugisiske indvandrere i Central- og Sydamerika. Navnet ”creol” stammer fra det spanske ”criollo”, hvilket er tilnavnet til alle mennesker i Latinamerika, der ikke har indiske forældre. Denne gruppe havde en forkærlighed for almindelige lukkede øreringe, hvilket er derfor smykket blev opkaldt efter dem. Oprindeligt blev de runde øreringe også båret af Sinti og Roma, samt slaver.

Øreringen har altså optrådt i mange kulturer og har derfor også en umådelig rig historie. Der er meget at finde om øreringen, og der er også mange varianter af øreringen at finde alle steder.

Hvad er din præference?

Du kan finde flere størrelser, bredder og modeller. Hvis du foretrækker små diskrete creoler der kontrasterer og komplimenterer store tunge armbånd og ringe eller måske er prikket over i’et på et professionelt look, er de nemme at finde. Hvis du er mere til store øreringe der kan skabe en god kontrast til et ellers meget subtilt look eller er the finishing touch på dit outfit til en lang nat i byen, er de også nemme at finde. Creolerne er et vidunderligt smykke der passer til alt, og nemt kan arbejdes ind i alle former for outfits.

De findes i mange forskellige varianter om du ønsker sølv eller guld, med eller uden sten, klassiske tynde runde eller en mere chunky bred ørering. Hvad end du ønsker.