Hvorfor kan de ældre dø af kærlighed?

Trist

(22/09-2014) – Sorg rammer folk på 65 og ældre meget hårdere end den rammer unge mennesker. Deres immunforsvar svækkes, og man ser ofte de ældre blive hurtigt syge, efter at de har mistet en person, de elskede. De bliver syge gentagne gange og kan dø af infektion, også selv om de ellers aldrig har været syge før i tiden.

Et nyt studie, som er blevet udført på universitetet i Birmingham, Storbritanien, giver en forklaring på, hvorfor de ældre bogstavelig talt kan dø af kærlighedssorg.

Studiet, som lige er blevet udgivet i fagbladet Immunity and Ageing, sætter fokus på voksne, som sørger efter at have mistet en person, der stod dem nær, det end så være en ægtefælle eller et familiemedlem.

Det er første gang et studie sammenligner og sammenfører data mellem stresshormoner og immunforsvaret under forskellige livsetaper.

Forskerne har fundet ud af, at to stresshormoner reagerer forskelligt over for sorg afhængigt af alderen: Cortisol og Dehydroepiandrosterone sulfate (DHEA-S).

Hos yngre personer er forholdet mellem disse to hormoner nogenlunde i balance, men ikke hos ældre.

Cortisol sænker visse elementer af immunforsvaret under intense stressperioder. Det er derfor, man nemt bliver syg, og man fanger hvad som helst, hvis man er i en stresset periode, eller hvis man lever en stresset hverdag. DHEA-S’ rolle er at modvirke cortisols negative virkning og beskytte immunforsvaret. Der er mindre af det hormon med alderen. Det betyder, at hvis man har et høj niveau af cortisol i forhold til DHEA-S, vil man nem blive syg eller fange infektioner.

Forholdet mellem cortisol og DHEA-S forbliver afbalanceret, også efter at have mistet en, man elsker, når man er ung, men hos de ældre, i tilfælde af sorg, bliver cortisols niveau meget højere end DHEA-S’ niveau.

Cortisol er også et meget nyttigt hormon, som åbner de anti-stress og anti-inflammatoriske veje. Altså kan man ikke bare destruere det eller sætte det ud af spillet hos udsatte personer.

Ligeledes har forskerne analyseret en af immunforsvarets elementer, som hedder neutrophilia. Det spiller en vigtig rolle i beskyttelsen mod forskellige infektioner, som kan føre til alvorlige sygdomme som fx lungebetændelse, som er en sygdom, der slår en del sørgendee ældre mennesker ihjel.

Hos de ældre var neutrophilia meget mindre effektivt end hos de yngre.

Ifølge forskerne kunne løsningen være at give hormonal medicin til de ældre, som sørger … Hvis de accepterer at tage det, naturligvis. Men den del af problemet er ikke behandlet i dette studie. (Cyril Malka)

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: